V Sundsvallu izvedli zadnje srečanje partnerjev v sklopu projekta CLEAN

V Sundsvallu izvedli zadnje srečanje partnerjev v sklopu projekta CLEAN

Na Švedskem, v mestu Sundsvall v regiji Västernorrland, smo partnerji projekta CLEAN, med katerimi je tudi Razvojna agencija Savinjske regije, d.o.o., na tretjem in zadnjem seminarju »Ukrepi za izboljšanje energijske učinkovitosti javnih zgradb« izvedli srečanje, na katerem smo izmenjali mnenja o dozdajšnjem delu na projektu in začrtali aktivnosti do konca projektnega obdobja.

Sofia Mackin iz Regijskega sveta Västernorrland je uvodoma pozdravila udeležence srečanje in predstavila agendo. Daniela Copaci iz evropske digitalne mreže ERNACT je predstavila projekt CLEAN s kratko animacijo dosedanjega dela.

Prvi govorec je bila Oskar Lindberg iz Regijskega sveta Västernorrland, ki je predstavil energijsko učinkovito rešitev za bolnišnico v Sundsvallu s fleksibilnim prezračevanjem s pomočjo snega. Sofia Yfanti s Krete je razložila, kako v regiji Herson zmanjšujejo ogljični odtis s pomočjo evropsko podprtih projektov.

Begoña Laibarra iz podjetja Fomento San Sebastian, ki je partner projekta CLEAN, je pojasnil vlogo projekta Smart Kalea in implementacijo te platforme za meritev stanja okolja ter javne vizualizacije v baskovski regiji San Sebastian.

Anne-Maarit Hyttinen iz regije Severna Karelija na Finskem je v svoji predstavitvi govorila, kako se spopadajo in rešujejo klimatske in energijske izzive s perspektive moderne podeželske občine. »Imejte v mislih vpliv klimatskih sprememb na zgradbe,« je izpostavila.

Sabrine Boudjemline iz francoskega partnerja Les 7 Vents je delila informacije o delavnice Enerterre Integration, ki jo izvajajo, uspešen model 3SR v Normandiji ter vlogo solidarnosti v trajnostnih nastanitvah v regiji.

Elena Farca iz romunskega Iasija je predstavila projekt Green City Masterplan Iasi. V sklopu »velikega načrta« načrtujejo, da bodo z obnovo zgradb in integracijo energijske učinkovitosti ter ukrepov, povezanih z obnovljivimi viri, prihranili približno 34 odstotkov energije.

Nina Erjavec Ceglar iz Razvojne agencije Savinjske regije, RASR, d.o.o., je predstavila energijsko sanacijo in izboljšanje energijske učinkovitosti na javnih zgradbah v Savinjski regiji. Kot vzorčne primere je izpostavila energetsko obnovo Celjskega doma in celjskih šol ter vrtcev, Splošne bolnišnice Celje, velenjske osnovne šole Plešivec in tamkajšnjega bazena ter vrtcev.

Za konec seminarja je Martina Di Costanzo iz neapeljske agencije ANEA pojasnila, da so z eko energetsko obnovo tamkajšnje srednje šole pridobili nove prostore, ki jih zdaj uporablja občina.

Scroll to Top
Skip to content