V Velenju uradno odprli kolesarsko povezavo Huda Luknja

V Velenju uradno odprli kolesarsko povezavo Huda Luknja

V Velenju so danes uradno namenu predali kolesarsko povezavo Huda Luknja med Velenjem in Mislinjo, s katero sta Savinjska in Koroška statistična regija tudi »kolesarsko« povezani.

 

Zbrane sta nagovorila ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek in minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer.

 

Poleg ministrice in ministra so kolesarsko povezavo uradno otvorili še župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, ki je tudi nagovoril prisotne, direktor občinske uprave Občina Mislinja Blaž Šaloven, direktorica Regionalne razvojne agencije Savinjska Bojana Stopinšek ter direktorica Regionalne razvojne agencije za Koroško Karmen Sonjak.

 

Nova kolesarska povezava poteka večinoma po trasi opuščene ozkotirne železnice ob glavni cesti G1 od Sela pri Velenju do Gornjega Doliča.

 

Na 9,4 kilometra dolgi kolesarski povezavi se lahko zapeljete skozi nov in tri obnovljene predore, prečkate glavno cesto po štirih novih nadvozih, dveh novih in dveh obnovljenih mostovih. V sklopu gradbenih del je potekala tudi sanacija 15 obstoječih kamnitih opornih zidov in gradnja novih opornih ter podpornih konstrukcij. Pred predorom Huda Luknja v smeri proti Mislinji pa je za višji nivo varnosti kolesarjev postavljena tudi galerija. Na trasi so postavljena štiri nova počivališča za kolesarje, ob glavni cesti pa urejeni dve postajališči za avtobuse.

 

Gradnja kolesarske povezave je bila sofinancirana iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in iz Sklada za podnebne spremembe. Mestna občina Velenje in Občina Mislinja sta za izgradnjo kolesarske povezave namenili svojo kvoto v okviru mehanizma Dogovor za razvoj regij in pridobili del zemljišč na trasi potrebnih za gradnjo.

 

Foto: Jože Tasič

Scroll to Top
Skip to content