V Rogaški Slatini konstituiran Svet Savinjske regije

V Rogaški Slatini konstituiran Svet Savinjske regije

V Aninem dvoru v Rogaški Slatini sta v torek, 31. januarja 2023, potekali redni seji Sveta Savinjske regije in Skupščine RASR. Na 1. redni seji Sveta Savinjske regije se je prvič po lokalnih volitvah 2022 sestalo 31 županov Savinjske regije, zbrane je nagovorila državna sekretarka za regionalni razvoj na Ministrstvu za kohezijo  in regionalni razvoj Andreja Katič.

Prvič po lokalnih volitvah se je sestalo 31 županov Savinjske regije, med katerimi sta bili dve novi županji in šest novih županov. Predsednik Sveta Savinjske regije je ostal mag. Branko Kidrič, župan Občine Rogaška Slatina, ki se je zahvalil za izkazano podporo pri imenovanju in obljubil, da bo tudi v prihodnje deloval enako zavzeto. V nadaljevanju je dejal: »Čestitam vsem županom, novim in starim, in nam želim uspešno delo. Pred nami je veliko projektov pomembnih za razvoj regije, ki jih bomo skupaj naslovili in izpeljali.«

V nadaljevanju so obravnavali letno poročilo 2022 in plan dela za leto 2023 RASR, d.o.o, ki ga je za tem potrdila Skupščina RASR, d.o.o. Svet in regije in RASR, d.o.o. sta uskladila pogodbo o medsebojnih razmerjih pri izvajanju nalog spodbujanja regionalnega razvoja za leto 2023.

»Veseli me, da se je danes zbral Svet Savinjske regije, ki je s konstituiranjem začel delovati v novi sestavi. V prihajajočem obdobju bomo na RASR zagovarjali stališče, da je vsaka občina pomembna za razvoj regije, regija pa skrbi za razvoj vsake posamezne občine. Pred nami je veliko projektov, ki so zelo pomembni za nadaljnji razvoj Savinjske regije in verjamem, da bomo s skupnimi močmi nadaljevali uspešno začeto delo,« je povedala Iva Zorenč, direktorica RASR, d.o.o.

Na seji so bili prisotni tudi predstavniki novega Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj. Državna sekretarka za regionalni razvoj Andreja Katič je v nagovoru povedala: »Regionalni razvoj je oblikovan kot ministrstvo in kaže prioriteto te vlade. Zavedamo se, kako pomemben je regionalni razvoj, kako pomembne so lokalne skupnosti. Skupaj lahko uspešno razvijamo Slovenijo. Sodelovanje z vami je ena od prioritet in kot je minister dr. Aleksander Jevšek že večkrat povedal, bomo delovali na terenu, med vami. Samo skupaj lahko peljemo uspešne zgodbe.«

Dr. Robert Drobnič, v.d. direktorja Direktorata za regionalni razvoj, je predstavil izvajanje mehanizem za črpanje evropskih sredstev Dogovor za razvoj regije za obdobje 2014-2020 in 2021-2027 ter predloge za izboljšavo le-tega ter terminski načrt priprave dogovora 2021-2027.

Zbranim je Matjaž Dragar, vodja Urada za evropsko kohezijsko politiko, predstavil Program evropske kohezijske politike za obdobje 2021 – 2027 in sredstva za občine v Programu EKP.

Županje in župani Savinjske regije so opozorili na problematiko 3. razvojne osi in prepočasnih postopkov. Predlagali so, da na naslednjo sejo povabijo predstavnike pristojnih ministrstev.

Foto: Andraž Purg

Scroll to Top
Skip to content