Teden odprtih vrat

Teden odprtih vrat

V okviru projekta Living Castles se je v času od 13. do 16. septembra 2021 odvil Teden odprtih vrat. Na dveh delavnicah »Z zgodbami v virtualno resničnost« so si obiskovalci nadeli virtualna očala, spoznali Knjigo pripovedk in prisluhnili bogati zgodovini Starega gradu Celje. Prav tako smo predstavili Stari grad Celje v kostumirani obliki vodilnemu partnerju iz Čakovca in novinarjem, ki so dvodnevno študijsko novinarsko turo po Hrvaškem in Sloveniji končali v Celju. Na obeležitvi 10. obletnice Dneva evropskega sodelovanja je bila v Dvorcu Rakičan med drugim predstavljena tudi Knjiga pripovedk o gradovih, za katero je bila odgovorna Razvojna agencija Savinjske regije. Dosežki projekta in aktivnosti tedna odprtih vrat pa so bili predstavljeni na novinarski konferenci na sedežu Razvojne agencije Savinjske regije v Celju dne 15. septembra 2021.

Projekt LIVING CASTLES se izvaja v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija Hrvaška. Razvojna agencija Savinjske regije sodeluje v projektu LIVING CASTLES, Mreža »živih« gradov kot oblika trajnostnega turizma za ohranjanje in promocijo kulturne dediščine kot projektni partner. Projekt je sofinanciran s strani Evropske unije in Evropskega sklada za regionalni razvoj, v sklopu Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška.

Z izvajanjem projekta smo pričeli s 1. oktobrom 2018 in traja do 30. septembra 2021. V projektu sodeluje 8 partnerjev, v mrežo »živih« gradov pa so vključeni naslednji gradovi in dvorci: Dvorec Rakičan, Ptujski grad, Celjski grad, Stari grad Varaždin, Stari grad Čakovec, Dvor Veliki Tabor in Dvorec Oršić v Gornji Stubici.

V projektu so oblikovali skupno blagovno znamko zveze gradov in dvorcev in čezmejni turistični produkt. Doživite čezmejne grajske skrivnosti ter turistično ponudbo, oblikovano za tri ciljne skupine: družine, kulturni turisti in skupine. E-brošura z opisom produkta je dosegljiva na spletni strani projekta. Produkt je oblikovan tako, da turista v treh dneh popelje po vseh gradovih in dvorcih mreže LIVING CASTLES, prav tako pa mu ponudi zanimiva doživetja v gradovih in dvorcih ter njihovi okolici. Obiskovalci lahko gradove in dvorce obišče tudi po svoji poti, pri čemer si lahko pomaga z ilustriranim zemljevidom LIVING CASTLES.

Poseben poudarek so v okviru projekta namenili čezmejni doživljajski družinski ponudbi, ki je še posebej pomembna za vse gradove in dvorce vključene v mrežo »živih« gradov. Za otroke z družinami so pripravili prav poseben izziv: ko bodo obiskali vseh sedem gradov in zbrali vse dele otroške sestavljanke, bodo v dar prejeli brezplačno plišasto igračko, dobrega grajskega duhca, v spomin na grajske pustolovščine.

Scroll to Top
Skip to content