Odprtje kolesarske povezave Huda Luknja med Velenjem in Mislinjo

Odprtje kolesarske povezave Huda Luknja med Velenjem in Mislinjo

V torek, 21. maja 2024, ob 11. uri bodo uradno namenu predali kolesarsko povezavo Huda Luknja med Velenjem in Mislinjo. Dogodek bo potekal na trasi kolesarske povezave v bližini naslova Paka pri Velenju 68 v Velenju. Zbrane bosta nagovorila ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek in minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer.

Nova kolesarska povezava poteka večinoma po trasi opuščene ozkotirne železnice ob glavni cesti G1 od Sela pri Velenju do Gornjega Doliča. Tako sta Savinjska in Koroška statistična regija tudi »kolesarsko« povezani.
Na 9,4 kilometra dolgi kolesarski povezavi se lahko zapeljete skozi nov in tri obnovljene predore, prečkate glavno cesto po štirih novih nadvozih, dveh novih in dveh obnovljenih mostovih. V sklopu gradbenih del je potekala tudi sanacija 15 obstoječih kamnitih opornih zidov in gradnja novih opornih ter podpornih konstrukcij. Pred predorom Huda Luknja v smeri proti Mislinji pa je za višji nivo varnosti kolesarjev postavljena tudi galerija. Na trasi so postavljena štiri nova počivališča za kolesarje, ob glavni cesti pa urejeni dve postajališči za avtobuse.

Gradnja kolesarske povezave je bila sofinancirana iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in iz Sklada za podnebne spremembe. Mestna občina Velenje je za izgradnjo kolesarske povezave namenila svojo kvoto v okviru mehanizma Dogovor za razvoj regij in pridobila del zemljišč na trasi potrebnih za gradnjo.

Scroll to Top
Skip to content