Dvojni espresso s sistemskim razmišljanjem

Dvojni espresso s sistemskim razmišljanjem

Onesnaženje zaradi industrijskih in kmetijskih dejavnosti, nastajanje odpadkov ter globalne nepravičnosti in zavržena hrana, predstavljajo tako kompleksno težavo, da jo je skoraj nemogoče razumeti in enostavno reševati.  ECOffee ponuja prijazno pot do te teme: kaj storiti z izrabljeno kavno usedlino (SCG). Zaradi hitrega povečevanja porabe kave po vsem svetu na milijone ton SCG vsako leto konča na odlagališčih, kjer proizvaja metan in ogljikov dioksid. Hkrati obstaja veliko preverjenih idej, kako z njo ravnati na bolj trajnosten način. SCG bi lahko spremenili v trdna goriva, sredstva za zaviranje gorenja, embalažo za živila, gnojila ali substrate v proizvodnji hrane. Prvi nujni korak je, da ljudje razumejo, kako sistem deluje, kakšni so problemi in kakšen vpliv imajo posamezne rešitve.

 

Kava kot vodilo za kompleksnost

 

Anita Čebular, vodja projektov, zastopa Razvojno agencijo Sotla in Slovenijo v projektu, ki ga financira program ERASMUS+ v šestih državah. “ECOffee želi prikazati vzročne povezave v celotni vrednostni verigi kave in pokazati, kako naše odločitve vplivajo na dinamiko trga, proizvajalce kave, trgovce in širše okolje.” Projektni partnerji v tej in drugih raziskovalnih usmeritvah uporablja sistemsko razmišljanje za spodbujanje prehoda na krožno gospodarstvo. To pomeni, da se zavedajo celotne kompleksnosti in soodvisnosti, v tem primeru globalne vrednostne verige kave.

 

Projekt ECOffee je širši od raziskave o izrabljeni kavni usedlini. Projekt združuje akademike, predstavnike civilne družbe, nevladne organizacije, javni sektor in podjetnike iz Madžarske, Cipra, Portugalske, Grčije, Slovenije in Nizozemske, in sicer z namenom, da bi z izobraževanjem, usposabljanjem in povezovanjem spodbudili trajnostne navade tako pri potrošnikih kave kot pri lastnikih kavarn. Poleg združevanja različnih disciplin in perspektiv za analizo rezultatov medsebojno povezanih sistemov, ECOffee pripravlja tudi konkretne izvedljive ukrepe za doseganje sprememb. “Poleg ustreznih dejstev in številk želimo zagotoviti prepričljivo pripoved in ljudem pokazati, kaj lahko storijo.” Na voljo je tudi obilica praktičnih nasvetov o tem, kaj storiti s SCG, kje dobiti skodelice za večkratno uporabo, kje kupiti katero kavo, kako razlagati različne certifikate in številne druge usmeritve.

Več napotkov in zanimivosti najdete na spletni strani projekta: https://tudasalapitvany.hu/sl/ecoffee-6/eredmenyek/

Foto: Andreja Martinović

Scroll to Top
Skip to content