11 dreves za 11 udeležencev programa PONI Savinjska

11 dreves za 11 udeležencev programa PONI Savinjska

Razvojna agencija Savinjske regije je v sodelovanju z Mestno občino Celje danes na Kosovelovi ulici v Celju posadila 11 dreves za 11 udeležencev programa PONI Savinjska. S tem dogodkom smo se pridružili sajenju dreves v MOC v sklopu obeleževanja svetovnega dneva Zemlje, ki ga vsako leto praznujemo 22. aprila.

Na dogodku sajenja dreves so se direktorici Razvojne agencije Savinjske regije Bojani Stopinšek pridružili udeleženci 1. skupine PONI Savinjska, ki podjetniška znanja trenutno pridobivajo v Inkubatorju Savinjske regije v Celju, direktor občinske uprave MOC Gregor Deleja, predsednik mestne četrti Dolgo Polje Ivan Janez Domitrovič, nekateri mestni svetniki, člani Odbora za okolje in prostor na MOC ter direktor podjetja Zelenice Jože Krulec.

Za vsako skupino PONI Savinjska bomo v kraju izvajanja posadili drevesa, saj želimo na ta način prispevati k trajnostnemu razvoju, blaženju podnebnih sprememb, doprinesti k varovanju okolja, povečati samočistilne sposobnosti našega urbanega okolja, saj rastline zadržujejo vodo in čistijo tla ter predstavljajo pljuča našega planeta.

Direktorica RASR Bojana Stopinšek je v svojem nagovoru izpostavila 11 podjetniških idej udeležencev programa PONI Savinjska, ki so od 1. februarja 2024 že osvojili veščine z 18 od 21 podjetniških področij (npr. osnove podjetništva, raziskava trga, poslovno modeliranje prodaja in trženje, celostna grafična podoba, priprava poslovnega načrta, poslovne funkcije, javno nastopanje in komuniciranje, osnove računovodstva, postopki za ustanovitev podjetja …), svoje usposabljanje pa bodo zaključili 31. maja 2024. Vsi kandidati že imajo pripravljen osnutek poslovnega načrta, ki ga bodo v zadnjem mesecu s pomočjo mentorjev dokončali in se pripravili na vstop na trg dela.

Udeleženci programa PONI Savinjska sicer razvijajo različne podjetniške ideje, kot so šola jahanja in učenje s konji, ženske obleke z ročno vezanimi vzorci, unikatni kosi oblačil za umetnostno drsanje, kostumi za ples ter trikoji za gimnastiko in akrobatiko, postavitev in oddajanje glamping hiš na drevesu, oskrba konj in šola jahanja, družabna igra za učenje osnovnošolskih otrok veščin, ki jih potrebujejo za uspešno življenje, pasji frizer, fizioterapija na domu, izposoja rehabilitacijskih pripomočkov, razvoj edukativnih vsebin razvedrilne narave namenjene odraslim (s psihološkega vidika), spletna trgovina s prodajo športne in outdoor opreme ter špricer avtomat.

Cilj vseslovenskega projekta PONI je, da udeleženci po končanem usposabljanju ustanovijo lastni poslovni subjekt (s.p., d.o.o. in druge oblike poslovnih subjektov). V projekt PONI Savinjska bo do vključno leta 2028 vključenih 106  udeležencev. Projekt PONI Savinjska je sicer v celoti vreden 1.539.166,67 €.

Projekt PONI Savinjska Razvojna agencija Savinjske regije izvaja v sodelovanju s partnerskimi območnimi razvojnimi agencijami na območjih Savinjsko-Šaleško, Spodnje Savinjsko, Osrednje Celjsko, Dravinjsko, Obsotelje in Kozjansko.

Na spletni strani RASR pa je že objavljen razpis za 2. skupino PONI, ki bo s svojim delom začela 1. julija 2024 v Aurei v Gorici pri Slivnici v Občini Šentjur. Povezava do razpisa: https://www.rra-savinjska.si/odprte-prijave-za-2-razpis-poni-savinjska/

Scroll to Top
Skip to content