1. partnersko srečanje, Caen, Francija

1. partnersko srečanje, Caen, Francija

CLEAN ali Tehnologije in odprte inovacije za nizko ogljične regije je projekt, ki se financira v okviru programa Interreg Europe, je bil uradno predstavljen v Normandiji (Francija) na konferenci, v organizaciji tamkajšnjega projektnega partnerja Kooperative Les 7 Vents.

Predstavnike devetih partnerskih regij projekta in ostale deležnike je 10. in 11. oktobra 2017 gostilo francosko mesto Caen, ki je glavno mesto in občina severozahodne francoske regije Spodnje Normandije. Zbrali so se v nekdanjem ženskem samostanu Abbaye aux Damesu, kjer je danes sedež regionalnega sveta Spodnje Normandije. Razpravljali so o aktivnostih projekta CLEAN, projekta za izboljšanje regionalnih politik energetske učinkovitosti.

Začetna konferenca, ki je združila več kot 70 energetskih strokovnjakov in interesnih skupin, je partnerstvu prinesla priložnost, da ne predstavi samo dobre regionalne prakse, ki podpirajo energetsko učinkovitost stavb, temveč omogoči tudi izmenjavo znanja in navdiha za skupno izboljšavo regionalni politik energetske učinkovitosti.

Sandrine Mésirard, direktorica Oddelka za okolje in trajnostni razvoj v regiji Normandija, je po pregledu predvidenega doprinosa Normandije  in pričakovanja iz tega projekta povedala: “Območje Normandije se še posebej veseli spoznati primere dobrih praks in izkušenj, ki jih bo mogoče aplicirati na svojem ozemlju”.

Florian Guillotte, vodja projekta v Kooperative Les 7 Vents, pa je dodal: “na področju oblikovanja politike energetske učinkovitosti lahko projekt CLEAN nosi širšo prepoznavnost že obstoječih pobud, hkrati pa omogoča vpogled v njihovo izboljšavo”.

Med samo konferenco so partnerji projekta CLEAN izvedli delavnico “hitrih sestankov/tekmovanja za energetsko učinkovitost ” in za posameznimi  okroglimi mizami predstavili svoje dobre regionalne prakse. Po izboru najbolj zanimivih so se udeleženci strinjali, da so projektni partnerji zagotovili najboljši možni učni učinek z izmenjavo znanj in izkušenj na podlagi osebnih stikov z razlago in aktivno debato o dobrih praksah.

“Po vsej Evropi lahko opazimo, da je veliko dobrih praks osredotočenih na izboljšanje stanja zgradb. Predvsem pa nam vsem kaže nadaljnjo pot. Navdušen sem nad vsemi temi pobudami.”, je še poudaril Alain Deffontaines, vodja Oddelka za stavbe in trajnostni razvoj v regiji Normandija.

Poleg tega je 14. podpredsednik François Xavier Priollaud, zadolžen za Evropske zadeve in mednarodne odnose v regiji Normandija poudaril, da je “Regija Normandija vesela in ponosna, da je del tega procesa, kar kaže, da je ideja o Evropi in Evropski uniji, ne le v črpanju sredstev, temveč moč biti resničen udeleženec pri souporabi in inovacijah. Tu se dogajajo konkretne stvari.”

Partnerjem projekta CLEAN je bilo s pomočjo dveh študijskih obiskov omogočeno priti do izkušenj normandijskih strokovnjakov za energetsko učinkovitost stavb. Partnerji so kot prvi študijski obisk obiskali 43 prenovljenih družbenih stanovanj okoli mesta Hérouville Saint Clair.

Projekt se lahko pohvali z zelo nizko porabo energije. Od leta 2008 do leta 2015 je sistem, ki se je imenoval FORES, omogočil obnovo 2935 stanovanjskih enot, ki so izpolnjevali standard BBC Effinergie Rénovation. Cilj je bil doseči pozitivno energetsko učinkovitost do leta 2020.

Za lažje izvajanje takšnih dosežkov je bilo v letu 2011 sklenjeno, da bo ESRR podpiral obstoječi projekt. Ta sredstva so bila pridobljena  skladno s 7. členom Operativnega programa ESRR: “Podpora za trajnostni razvoj mest”.

Scroll to Top
Skip to content